Dolar33.0180 TL
Euro35.8377 TL
Sterlin42.5566 TL
Aydın 28.2 °C
Açık

Kuşadası’nda ilk ve tek; 4 kuşak bozacı

Kuşadası’nda 4 kuşaktır aile geleneği olan kentin ilk ve tek bozacısı Mustafa Korbo, boza kültürünü unutturmamak için geleneği devam ettiriyor.

  • 0
  • 344
Kuşadası’nda ilk ve tek; 4 kuşak bozacı
copyright © kusadasihaber.com.tr
Yazı Boyutu:

Kuşadası’nda 5 yıldır Kahramanlar Caddesi’ndeki tezgahında aile sırrı tarifi ile bozacılık yapan Mustafa Korbo, bozanın Osmanlı’dan beri ülkenin en önemli değerlerinden biri olduğuna değinerek, ‘’ Marketten alıp içtiklerinizle asla karıştırmayın. Boza yaşayan bir içecek. Bunun için de uygun koşullar ve ciddi bir bilgi birikimi olması gerekiyor. Maalesef günümüzde bu kültürü layıkıyla devam ettiren insan sayısı çok az’’ dedi.
BOZANIN LEZZET SIRLARI
Gerçek boza lezzetini yakalamanın zor olduğuna değinen Mustafa Korbo, ‘’ Bozanın yapılışından itibaren püf noktaları vardır. Bu yüzden herkes bu işi icra edemez. Tüm malzemeleri döverek pürüzsüz hale getirmek gerekir. Süzme işleminin itinayla yapılması gerekir. En önemlisi fermente işlemi sırasında kullanılan kaptır. Her kabın içinde boza olmaz’’ dedi.
‘’BENİM BOZAMI ÇOCUKLAR BİLE ÇOK SEVER’’
Bozanın genelde yetişkinler tarafından tüketildiğini fakat kendisinin bu algıyı kırdığını söyleyen usta, ‘’ Benim bozamdan hiç tatmamış çocuklar önce burun kıvırır fakat bir kere tattıktan sonra bayılarak içerler. Aileleri bile şaşırır çünkü çocukların bu tarz lezzetlerle genelde çok arası yoktur. Ben bu algıyı kırdığımı düşünüyorum. Birçok çocuk tezgahımın önünden geçerken artık boza almadan geçmiyor’’ diye konuştu.
“GEÇMİŞTE KUŞADASI’NIN PEKMEZİ İLE YAPILIRDI, EŞİ BENZERİ OLMAZDI”
Osmanlı zamanında yapılan bozaya sadece Kuşadası’nda üretilen üzüm pekmezinin koyulduğuna değinen Mustafa Korbo, ‘’ Osmanlı zamanında Kuşadası’nın üzüm pekmezi çok meşhurmuş. Kentte bozanın içine üzüm pekmezi konurmuş. Bu lezzeti bir kere deneyimleyen vaz geçemezmiş. Şimdilerde her ne kadar boza artık böyle tüketilen bir lezzet olmasa da zamanında tüm ülkede pekmezli hali çok bilinirmiş’’ dedi.

Yorum Yaz
Diğer Haberler

Söke’deki KİPAŞ Kağıt Fabrikası’nda maaş krizi: İşçiler kuleye çıktı

Evde Kalma Yasağı Fırsata Dönüştü Zeytin Çekirdeklerinden Eserler Yaratan Çift

Kuşadası Gazeteciler Derneği (KUGAD) Yönetim Kurulu Adayı Hasan Debreli Kacar, Adaylığını Basın Toplantısıyla Açıkladı

Balkabağı Tutkusu Ekmek Kapısı Oldu

Sanatla Yaşama Sarıldı

14 yaşındaki motosiklet sürücüsü ağır yaralandı

Whatsapp İhbar Hattı